Turner Prize-winning collective Assemble has designed a “secret indoor garden” inside two homes in Liverpool, UK, as portion of its Granby 4 Streets rejuvenation project.

Spanning the two dilapidated structures in a Victorian terrace, Granby Winter Garden consists of a communal seasonal garden, events space and artist residence, intended to “nurture inventive practice in the region”.

The garden types portion of London studio Assemble’s ongoing urban regeneration project with Granby 4 Streets Neighborhood Land Trust (CLT), for which it became the initial architecture studio to acquire the Turner Prize for art in 2015.

“The Winter Garden project created via an on-going collaboration involving Assemble and the CLT, delivering an incremental neighborhood led masterplan of the region that is each strategic and opportunistic,” founding member of Assemble Anthony Engi Meacock told Dezeen.

Granby Winter Garden by Assemble

“From the outset we agreed that a excellent neighbourhood demands far more than just housing – we have been actively seeking for possibilities to help the inventive and neighborhood activity in the region, and market sustainable neighborhood enterprise,” he continued.

“The focus garnered via the Turner Prize nomination offered the catalyst to push the Winter Garden into reality.”

Granby Winter Garden by Assemble

Granby is a neighbourhood in Toxteth in central Liverpool that is largely created up of terraces constructed in the mid-19th century. Since the 1970s, it has come to be a single of the UK’s most economically deprived regions, with various homes getting abandoned.

Read Also:  Italian architect and designer Alessandro Mendini dies aged 87

In light of this, Assemble embarked on its ongoing project with the CLT in 2012, named Granby 4 Streets, in a bid to transform the neighbourhood into an architecturally wealthy, green and inventive quarter.

Granby Winter Garden by Assemble

The scheme has involved the renovation of 10 homes and a series of empty shops, as nicely as the creation of the experimental ceramics studio Granby Workshop and now the Granby Winter Garden.

Prior to Assemble’s intervention, the floors of the two current homes had collapsed, leaving behind triple-height interiors with raw masonry building exposed.

To retain this aesthetic, Assemble transformed a single of the terraces into a huge indoor garden, topped by a glass pitched roof, resembling a Victorian palm home.

Granby Winter Garden by Assemble

To reach this, the studio collaborated with Structure Workshop to create two vibrant blue steel rings that brace the walls.

This ensured the open space was secure, although leaving space for complete-height trees to develop.

Granby Winter Garden by Assemble

“When we initial visited some of the derelict homes whose roof had collapsed they had come to be hidden gardens via neglect. We wanted to preserve this wonderful situation, but transform it into anything optimistic for the region,” explained Meacock

Read Also:  Swimming pool tops Hither Hills vacation house in Extended Island by Bates Masi Architects

“Operating with a restricted price range, we wanted to capitalise on the drama of the homes in their located state to build a spectacular space behind the facade of the modest, current terrace.”

Granby Winter Garden by Assemble

In the second terraced home, Granby Winter Garden accommodates a project space, widespread space and neighborhood kitchen on the ground floor.

Above, there is a residency flat for artists that is also readily available to rent publicly. The earnings from this will be made use of to fund the Winter Garden’s operating expenses and a programme of events.

Granby Winter Garden by Assemble

At the rear of the terraces, Assemble has incorporated a potting and propagation space to serve the garden. It is also open for use by the neighbourhood.

Granby Winter Garden is comprehensive with hand-created ceramic components, created at Granby Workshop. This involves hand-dipped marbled and a custom variety of double fired blue gradient tiles, alongside smoked ceramics that are forged in a BBQ.

Granby Winter Garden by Assemble

The studio’s pigmented Encaustic Tiles, which launched at final year’s London Design and style Festival, also line a rainwater pond behind the buildings.

The initial Artist in Residence at Granby Winter Garden is artist Nina Edge, who has designed a six-foot crystal chandelier that hangs from the highest point the glass roof.

Read Also:  Studio Gang clads higher-rise in power-saving concrete panels
Granby Winter Garden by Assemble

“The response from people today walking into the space for the initial time has been wonderful,” stated Hazel Tilley from Granby 4 Streets Neighborhood Land Trust.

“We hope it will be a location that brings about wonder and delight but feels open and welcoming, an option to the drab spaces that can characterise low price range neighborhood projects.”

Granby Winter Garden by Assemble

Founded in 2010, Assemble is a multi-disciplinary collective that performs across architecture, style and art.

It is now underway on its subsequent project with the CLT, building a new neighborhood cafe space for Granby alongside new housing that has just gone in for preparing.

Other projects by the studio include an art centre for Goldsmiths college in south London, a pop-up wooden theatre and a collaborative workplace creating clad in handmade concrete tiles.


Project credits:

Client: Granby 4 Streets Neighborhood Land Trust Architecture Assemble
Structural engineer: Structure Workshop
Quantity surveyor: Modero
Mechanical and engineering consultant: Max Fordham
Access consultant: Burdus Access
Developing handle: Liverpool City Council
Fundraising and arts advisor: Maria Brewster
Horticultural study: Nina Edge and Andrea Ku
Horticultural consultants: Mima Taylor, Steven Perkins and Venus Nursery
Lead garden style and planting neighborhood gardener: Andrea Ku
Art commission: Nina Edge
Primary contractor: Merco Developments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here