Portland architecture firm Beebe Skidmore has inserted a cubic volume with huge windows into the middle of a 20th-century property in the city to add a lot more space and bring organic light inside.

The modern addition stands in stark contrast to the current Lincoln Street Residence, a 3-storey family members property in Portland, Oregon.

The residence is a sprawling Craftsman-style residence that dates back to 1907 and characteristics decorative woodwork, trim, cross-gabled bays, shingle siding, a brick chimney and broad open eaves with exposed rafters tails.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

Beebe Skidmore developed the intervention to the five,000-square-foot (464-square-metre) residence to expand the home, whilst also brightening the dark interiors.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

The addition replaces about 10 per cent of the shingled skin with the grid of windows, some of which type sliding doors.

“The main style intervention leaves most of the historic facade untouched — maximising spatial effect with a minimum quantity of moves,” the firm stated.

Read Also:  Transportable igloos made to let holidaymakers sleep at the North Pole
Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

“New and old are fearlessly distinct, vertically composed to bring a new level of light, air, and dynamism to every single floor,” it continued.

Bold, white frames encase the huge windows, drawing a contrast to the house’s shingles, which are painted dark grey with a lighter trim.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

The residence is positioned in Portland’s Mt Tabor neighbourhood and owned by “the brave and experimentally-minded” Arrow Kruse and Jessica Kruse.

“We truly see the Lincoln Street project as a type of historic preservation,” stated Beebe Skidmore, which also commented on the “kerfuffle” the renovation has triggered in the location.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

Inside the expanded residence comprises an open-strategy kitchen and dining space on its ground level, along with a den, living space and foyer.

Read Also:  Chris Collaris builds Home H in rural Canada with nearby quarry stone

A sliding glass door offers access from the dining space to an outside deck.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

The decor aims to brighten the interiors and contains white kitchen cabinets and white walls, alongside wood floors and baseboards that are in line with the home’s historic charm. Modern pieces, lighting and accessories are also mixed with modernist furnishings pieces all through.

Other standout characteristics incorporate a dining table topped with a tree stump that matches the hues of the dark wood kitchen countertops nearby.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

The home’s original wood staircase was preserved, as effectively as interior window trim and baseboards. Upstairs is a master suite, family members space, bedroom and bathroom. Sliding glass doors open to a private terrace off the master, whose en-suite bathroom characteristics a totally free-standing tub.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

On the leading floor are a living location, a bedroom and a bathroom. A black leather mid-century sofa, bookshelf and desk fill the sitting space, which is encased with floor-to-ceiling windows. By opening up the pitch of the property, this upper element of the extension makes it possible for for a lot more living space.

Read Also:  Yan'an University Campus evokes the city's ancient stone cave dwellings

The 3-bedroom residence is full with a basement, a semi-detached garage and a spacious lawn.

Lincoln Street Residence by Beebe Skidmore

Other projects on America’s West Coast similarly fuse historic and modern facts, such as a slender property by Edmonds + Lee and a glazed extension by Fougeron Architecture.

Photography is by Lincoln Barbour.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here