A courtyard divides this home that Pitsou Kedem Architects has constructed in the Savyon district of Israel, but elevated walkways and ramps connect the two sides.

The two-storey Split Home is fronted by gridded wooden screens, which makes it possible for dappled light to animate the 125-square-metre courtyard at the centre of the creating.

Described by the architects as the “heart” of the structure, it splits the home into two distinct sections, which are connected by way of hyperlink bridges.

“The sunken yard – typically meant to enable light into a basement floor and normally placed at the fringes of the plot – is this house’s central motif,” explained the architecture studio.

Split House by Pitsou Kedem Architects

The “split” brought on by this yard separates the majority of bedroom spaces, which face the street, from the living location and master bedroom overlooking the backyard with a vast panoramic window.

Read Also:  Atelier Liu Yuyang reuses old farmhouses to generate rural hotel in China

A stair leads down to the reduced level of the yard, which is landscaped with gravel and plants that climb up to the ground floor level.

Split House by Pitsou Kedem Architects

Externally, the kind of the home is a white-plastered box, with 4-metre-deep reveals forming extended terrace spaces.

The distinctive grid panelling formed by wooden planks covers all of the public-facing elevations of the household, concealing windows, entrances and regions of shading produced by tilting sections.

Split House by Pitsou Kedem Architects

This motif is continued all through the project. The yard is enclosed by a grid of white panels, each above and exactly where it is overlooked by the home at either side.

A section of wall facing the road capabilities perforations in a comparable pattern.

Split House by Pitsou Kedem Architects

Internally, this layering of gridded sections creates a series of dynamic views via the home, as nicely as casting a pattern of light that moves across the rooms all through the day.

Read Also:  Producing the Expo'98 Portuguese National Pavilion was "tough" says Álvaro Siza

In the much more private side of the home, a thin, light-filled corridor acts as a buffer involving the yard and the children’s bedroom spaces.

Split House by Pitsou Kedem Architects

Glass screens enable for a additional division of spaces, such as in the living location exactly where a series of tall translucent panels can be rotated to close off the kitchen.

At the rear of the home, sliding glazing makes it possible for the master bedroom and living location to be virtually fully opened to the garden, exactly where a thin pool sits surrounded by grass.

Split House by Pitsou Kedem Architects

Interiors have been kept white to maximise light in the spaces, with pale wooden fittings and a concrete floor.

Pitsou Kedem Archietcts has previously developed yet another home in Savyon that is surrounded by wide pergolas that make a powerful hyperlink with the surrounding garden.

Read Also:  Elon Musk offers initial appear at Boring Organization tunnel

Photography is by Amit Geron.


Project credits:

Style group: Tamar Berger and Pitsou Kedem
Lead architect: Tamar Berger
Lighting design and style: Orly Avron Alkabes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here