A gallery, interpretation space, restaurant and shop designed by Feilden Fowles has opened at the Yorkshire Sculpture Park in northern England.

The Weston is a visitor centre marking the entrance to the Yorkshire Sculpture Park – an open-air gallery in West Yorkshire that contains functions by quite a few internationally renowned artists like Henry Moore and Barbara Hepworth.

The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

“The creating is developed to have minimal effect on the historic landscape and to serve as a subtle and respectful landmark on the eastern boundary of the sculpture park,” explained Fergus Feilden, director of Feilden Fowles.

“Nonetheless, viewed from the bridge more than the lake it is clearly a distinct manmade intervention on the edge of the park, the only accurate horizontal in the rugged parkland,” he told Dezeen.

The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

Along with marking the eastern entrance to the park, the visitor centre includes a central lobby with a gallery space and shop on 1 side and toilets and a restaurant on the other.

Constructed aligned with the park’s boundary, the building has two distinct faces. The eastern facade, which faces out of the park and guests see as they arrive, is a strong concrete wall punctuated only by the entrance. In contrast a largely glass facade faces the park.

Read Also:  J Mayer H carves Casa Morgana home from a stack of concrete blocks
The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

“There are two considerably contrasting elevations responding to their context,” stated Feilden.

“To the east we have a straightforward monolithic wall, which supplies an acoustic buffer or wall of silence by way of which guests pass. This notion was inspired by enormous pieces of land-art like Double Unfavorable by Michael Heizer and Observatory Quantity five by Robert Morris,” he continued.

“By contrast, the western elevation opens to the park with a sweeping curve and glazed elevation, embracing the deer park.”

The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

The visitor centre’s walls are constructed from layered pigmented concrete, with the kitchen and toilet arranged inside the strong eastern wall and the gallery space wrapped in the material.

A fair-faced concrete box dropped into the pigmented concrete outer walls contains the gallery, which is lit from prime with a succession of saw-toothed roof lights.

Seeking out towards the park, the restaurant is contained inside a timber-framed glass box.

The Weston, which sits inside a historic quarry, was developed to have a compact effect on the park as attainable, and be sympathetic to the current buildings in the landscape of the 18th-century Bretton Estate.

“The quarry supplied a sheltered depression in the land inside which we could website the creating and nestle the gallery space deep into the hillside,” said Feilden.

Read Also:  The Tulip is "inevitably controversial" says Norman Foster as tower authorized

“The tones and textures of the boulders and bedrock layers we extracted informed the layered concrete wall and tones, resonant of the neighborhood millstone grit walls and limestone inside the quarry.”

The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

Inside the building Feilden Fowles has attempted to maintain the building’s finishes straightforward to make a sheltered, intimate atmosphere.

“The creating frames the essential views across the deer park towards the lake and Bretton Hall, even though obtaining a distinctly domestic really feel and scale,” stated Feilden.

“This homely and intimate feeling comes from the use of organic supplies, the tones of the timber, wood fibre acoustic soffit and the ecomortar lime plaster. The choice of furnishings, tableware and the inclusion of a log-burning stove all additional contribute to the domestic really feel and scale of the spaces.”

Read Also:  Huge wraps Massachusetts university developing with "domino impact" copper walls
The Weston visitor centre at Yorkshire Sculpture Park by Feilden Fowles

London-primarily based Feilden Fowles was founded by Fergus Feilden and Edmund Fowles in 2010. The Weston is the studio’s highest profile project to-date.

It is 1 of quite a few visitor centres not too long ago completed about the planet, along with a creating that welcomes guests to the former household of French prime minister Georges Clemenceau in western France and a welcome centre for a dinosaur fossil park in Texas.

Photography is by Peter Cook.


Project credits:

Architect: Feilden Fowles
Director in charge: Fergus Feilden
Project architect: Ross Perkin
Structural engineer: Engineers HRW
M+E engineer: Skelly &amp Couch
Most important contractor: William Birch and Sons
Project manager: Turner &amp Townsend
Quantity surveyor: BWA
Clerk of functions: COWL
Concrete specialist: Jonathan Reid

Landscape architect: Jonathan Cook Landscape Architects
Landscape/groundworks contractor: Alive Building

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here