Henning Larsen has completed The Wave, a residential project on the Vejle Fjord in Denmark, according to the original vision of the practice’s late founder.

The opening of the developing marks the finish of an 11-year building procedure, which started in 2006. For years just two of the project’s 5 residential towers stood full, right after the 2008 international monetary crisis halted building.

The Wave apartments by Henning Larsen

Function resumed in 2015, two years right after Henning Larsen’s death in June 2013. Now the founder’s original vision for the project is full, with the complete complement of 5 crests operating rollercoaster-like along the waterfront.

The Wave was made as a new landmark for the town of Vejle in Jutland, and incorporates a public promenade along its eastern edge. In is close to the Olafur Eliasson-designed Fjordenhus, which is the headquarters of Kirk Kapital.

Read Also:  Alexander Wu styles himself a property on tiny plot in Atlanta
The Wave apartments by Henning Larsen

“The land surrounding Vejle is one of a kind for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark” mentioned Søren Øllgaard, companion and style director at Henning Larsen.

“We made the wave as a striking new presence on the Vejle skyline, a single that reflects and embodies the surrounding region.”

The Wave apartments by Henning Larsen

With a total region of 14,000 square metres, the scheme has 100 has apartments. Every tower has nine floors, the highest of which is a double-height penthouse apartment.

The “wave” itself is formed making use of panels of terracotta rainscreen cladding, delivering the roof for every tower with what appears – from a distance – like a continuous white sheet.

The Wave apartments by Henning Larsen

The lip of this wave creates an eave more than the largely glazed facades, articulated with balconies for every apartment that are separated by privacy screens. Thin image windows bring light into the apartments and kind skylights on the leading floors.

Read Also:  Escape to snow covered winter retreats through our new Pinterest board

Interiors have been kept straightforward, focusing consideration on the dramatic views of the Fjord to the east or the town to the west. Wooden floors have been applied all through, and extend out on to the balcony places.

The Wave apartments by Henning Larsen

Beneath every tower, a substantial set of actions leads down to a public walkway, which then connects to a wooden decked region and tiny landing region for access out onto the water.

Even when only partially full, the project was awarded Residential Creating of the Year by Danish magazine Byggeri in 2009, an ABB LEAF award for revolutionary architecture in 2012, and a Civic Trust Award in 2013.

The Wave apartments by Henning Larsen

It is hoped that The Wave will kickstart the regeneration of the town’s waterfront, currently property to a restaurant and rowing club.

Read Also:  The Ranch Mine creates contemporary courtyard residence in the Arizona desert

“The Wave is an engine of revitalisation – a magnet for activity and neighborhood,” added the architecture studio.

The Wave apartments by Henning Larsen

Henning Larsen has also not too long ago completed the new Kiruna Town Hall, the very first stage in the Swedish town’s wholesale relocation to steer clear of it getting swallowed by an underground mine.

The Danish practice has also constructed a town hall that bridges a river on the Faroe Islands, and revealed their styles for a £400 million masterplan for Belfast’s waterfront.

Photography is by Jacob Due.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here