A glass-bottomed pool types a huge window to the concrete garage underneath this residence in Brazil’s Porto Alegre, created by locally based Hype Studio, exactly where more than 40 antique automobiles can be stored.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Referred to as Jardim do Sol, the two,000-square-metre residence is situated in a private residential neighborhood in the southern Brazilian city.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Hype Studio produced an underground garage to span the base of the home and host the owner’s impressive car or truck collection, comprising more than 40 autos. Featuring a ribbed concrete roof, the floor also incorporates a “man cave” with a pool table, and a employees space for these who service the automobiles.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Two buildings are then set on leading, separating the primary residence from a smaller sized outbuilding for parties at the rear, with an adjoining swimming pool. In among the two is an outside patio, exactly where a shallow pool of water with a glass bottom delivers views to the level beneath.

Jardim do Sol house by Hype Studio

A white steel roof structure spanning Jardim do Sol adheres to a strict 1.9-metre grid. It extends to kind the lattice more than the central patio, which also functions a fountain, planting, and outside dining.

Read Also:  Waugh Thistleton installs modular 3-storey maze at V&A
Jardim do Sol house by Hype Studio

“In the roof, a steel grid extends above the inner yard, making the feeling that the home extends itself, mixing outside and indoor spaces,” Hype Studio stated in a project description.

Jardim do Sol house by Hype Studio

The white frame also peeps above the very first floor at the front of the home, which Hype Studio has cantilevered more than the ground-level entrance to give protection from direct sunlight and rain.

A glass volume is slotted along the east of the home. Inside the structure, a thick concrete wall types the backdrop to a glass-and-steel staircase that leads to the bedrooms on the very first floor, and to the garage in the basement.

Jardim do Sol house by Hype Studio

The concrete structure is matched by a further on the western side, with each supplying privacy from neighbours.

The primary space in the residence is a double-height living region that spans the complete southern half of the ground level. Organic light floods in from huge amounts of glass that give views to the terrace and nearby scenery.

Read Also:  Self-sustaining Project Ö cabins in Finland are heated by a sauna stove
Jardim do Sol house by Hype Studio

“The southern facade has double-height glass windows, permitting the complete living space to appreciate lovely views of Lake Guaíba,” stated Hype Studio.

Inside, muted furnishings complement the tones of the pale stone flooring, exposed concrete walls and wealthy wood.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Slatted wooden walls runs along the rear to front a kitchen-cum-dining space and a residence cinema. Sliding doors discretely fitted in these walls allow the residents to open and close the two from the living space.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Upstairs, bedrooms are accessed by a corridor with a glazed balcony that overlooks the living space. There are 4 in total, which includes the master suite, and each and every has its personal bathroom.

Jardim do Sol house by Hype Studio

Hype Studio situated the bedrooms to the north to offer far more organic lighting, which can be controlled by the slatted wooden shutters on the facade.

Read Also:  "Hotels are becoming extra sensory" say AHEAD Europe Awards judges
Jardim do Sol house by Hype Studio

Completed in 2017, Jardim do Sol joins a host of projects in Porto Alegre – the capital of Brazil’s Rio Grande do Sul state. Other residences in the city consist of an apartment building featuring an exterior facade created totally of sliding windows and a hilltop home constructed with stark white concrete.

Hype Studio was also enlisted to modernise a stadium in Porto Alegre/a&gt ahead of the 2014 FIFA Globe Cup.

Photography is by Marcelo Donadussi.

Project credits:

Lead architect: Fernando Balvedi
Architecture group: Fernando Balvedi, Jean Grivot, Maurício Santos, Luísa Konzen, Naiara Forneck, Luis Bonilla, Bruno Carvalho
Structural engineer: Constsul Engenharia
Electrical and plumbing engineer: Filippon Engenharia
HVAC: Sistema Engenharia
Lighting style: Sandra Thomé Luminoténica
Landscape style: Karol Gehlen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here