A restricted colour and material palette assist the Cube Education and Self-Study Centre, made by Kaan Architecten, to blend with current buildings on the Tilburg University campus in The Netherlands.

Rotterdam primarily based Kaan Architecten has added the new creating to the northwest of the Dutch university campus, which also incorporates the protected 1960s Cobbenhagen creating by architect Jos Bedaux, named a national monument in 2015.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

The short was to build a multi-functional creating exactly where students, faculty and academics could meet and collaborate.

The resulting creating, named Cube, has related proportions to the Cobbenhagen creating and gives 11,000 square metres of space for up to two,200 persons a day.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

“The fantastic issue about the Tilburg campus is the setting beautifully surrounded by trees, with the northern element of the campus getting referred to as ‘Het Bos’ (the forest),” mentioned Kaan Architecten project architect Timo Cardol.

“It was quite crucial for us to make a spacious creating which has a absolutely free flow and quite a few sight lines,” he told Dezeen. “Simply because of the quite a few distinct customers in the creating, we wanted to build a quite clear layout which is evident in the open program and symmetry of the creating.”

Read Also:  CF Møller Architects incorporates giant bricks in facades of Lego workplace
Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

The structure is shaped like a squat cross, making certain every of the facades has a exclusive view and look from the outdoors. The south facade, which faces the centre of the campus, is nearly completely glazed.

“We created a new U-shaped wing profile collectively with Schuco for the south facade, bringing scale to the creating by framing the 60-metre glass facade,” explained Cardol.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten
Photo by Simone Bossi

“The east and west facades achieve the most sunlight, partially blocked by the deep vertical concrete lamellas,” he added.

“Due to the height of the rooms, the lamellas nevertheless let lots of light and exciting views to the green outdoors. The northern facade is glazed and rather flat, emphasising symmetry in between north and south.”

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

The ground floor is arranged about a huge, open location, with two major entrances from the south side of the creating. Two internal courtyards on either side of this space rise up by means of the whole height of the creating and a glass-walled, 600-seat auditorium sits at a single finish.

Read Also:  Skidmore, Owings & Merrill breaks ground on Alárò City close to Lagos in Nigeria

Independent study spaces with reduced ceilings give spaces for quieter, additional focused function, and a series of lecture and tutorial rooms are arranged against the edges to the west, north and east. The creating also homes a cafe, exam rooms and a virtual reality laboratory.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

A sculptural white staircase leads up to the very first floor, with an more 3 dark, metal staircases offering additional access.

Upstairs, the central space is provided more than to banks of desks, even though lecture spaces and meeting rooms are once again arranged about the edges.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

The architects chose to use a restricted, predominantly grey and white colour palette for the interior, which is informed by the concrete and metal utilised for the structure. The aim was to make the most of the altering excellent of the all-natural light supplied by the comprehensive glazing of the facades all through the day.

Read Also:  Tropical climate informed design and style of Casa Madri on Yucatán Peninsula by Magaldi Studio

“The thin steel plate on the concrete columns has come out quite effectively, as if a sheet of paper was place on prime providing stunning shadows,” mentioned Cardol.

Cube Education and Self-Study Centre at Tilburg University in The Netherlands by KAAN Architecten

Primarily based in Rotterdam, Kaan Architecten is led by architects Kees Kaan, Vincent Panhuysen and Dikkie Scipio.

Its not too long ago completed Utopia library and music college creating in Aalst is amongst 21 Belgian projects nominated for this year’s Mies van der Rohe Award for the ideal creating in Europe.

Key image is by Sebastian van Damme. All other photographs are by Simone Bossi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here