Matt Gibson Architecture + Style has adapted a heritage-listed Victorian residence in Melbourne by “weaving” a contemporary programme into the current red-brick shell.

The studio has refurbished a 19th century residence and added a two-storey rear extension produced from brick and glass. The house been longlisted in this year’s Dezeen Awards in the Residential rebirth category.

The dramatic two-storey rear addition has a weighty seeking brick initially floor supported on a steel-frame, to give the look that the kitchen undercroft has been “scooped” out from beneath it.

The extension, though in maintaining with the brickwork of the original house, requires a contemporary kind, with a perforated corner, geometric roofline and a projecting metal window frame window.

Initially constructed in 1872, the residence is a single of a pair which face the street with identical frontages and are examples of the city’s Boom Style architecture – decorative properties constructed in the 19th century with English and Italian influences.

Read Also:  ArchitectsTM cuts copper-clad "light scoop" by means of Dublin household

“In our heritage investigation, we catalogued and researched not only the history of this residence but also the evolution and iconography of developing fabric and types in the neighbourhood,” stated the studio.

The studio describes the style course of action as a single of “restoration and sensitive modifications”, opening up the ground floor to make a route from the front door straight via to the garden.

“The course of action of renovation permitted for the act of revealing and exposing the history of the current developing, celebrating the trace of original supplies and the history of alterations more than time,” stated the practice.

North Melbourne Terrace, Melbourne, Australia, by Matt Gibson Architecture + Design

A series of “nips and tucks” maximised the interior space, inserting contemporary white insertions that touch the original walls lightly with steel supports. The space involving the two making “breezeways” that assistance ventilate the house.

Read Also:  Michael Hsu creates Llano Retreat for remote spot in Texas Hill Nation

Bricks removed from the rear wing of the house have been recycled for use in its extension, and neighborhood Australian timbers and burnished concrete have been selected to be “materially truthful” and in maintaining with the old structure.

North Melbourne Terrace, Melbourne, Australia, by Matt Gibson Architecture + Design

A section of original brick wall offers a backdrop to the dining table, which sits in a slim double-height space illuminated by windows to the garden outdoors.

Matt Gibson Architecture + Style have previously worked to extend classic properties in Australia, which includes a villa in Melbourne that the studio wrapped with a woven metal curtain, and an extension to an Edwardian house clad in dark zinc.

Photography is by Derek Swalwell.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here