Architecture studio Naturehumaine has developed a minimal plywood stair with a children’s play nook for this residence in Montreal, as aspect of its renovation and extension.

The locally primarily based studio overhauled the Des Érables residence, situated in the city’s Rosement La-Petite-Patrie neighbourhood.

Des Erables by Naturehumaine

The project involved combining two previously separate units and adding an extension to the rear, building a double-height kitchen and dining area with big windows.

Inside, the group reconfigured the interiors of the two-storey home. This integrated developed a dog-leg staircase to run up involving the newly constructed spaces and the rest of the residence. On the ground floor, these stairs function a smaller play region for youngsters.

Des Erables by Naturehumaine

“The architectural notion is to make about a new staircase that joins the current constructing to the courtyard extension,” Naturehumaine explained in a project description. “The conceptual transition involving the old and the new is expressed by the materiality of the new staircase,” they added.

Read Also:  "We fooled ourselves that sustainability was getting us where we needed to go" says Michael Pawlyn of Architects Declare
Des Erables by Naturehumaine

Plywood covering the stair is offset by white metal handrails, matching the decor in the kitchen and dining area. The firm chose these components to contrast to the original home’s far more conventional mouldings.

Des Erables by Naturehumaine

The pale tones are offset by a dark-brick function wall in the double-height space, which matches the facade of the extension. A series of black geometric pendant lights also choose up on these tones.

Along with the double-height dining area and kitchen on the ground floor, the firm also added a master bedroom, yoga region and balcony to the initial floor.

Des Erables by Naturehumaine

These regions obtain a lot of organic light from the new floor-to-ceiling windows that open towards the back garden – the architects have also developed outside dining region right here with methods down to a pool.

Read Also:  Foster + Partners builds Haramain higher-speed rail stations in Saudi Arabia

On the prime level, the master suite occupies the back of the residence, and can be closed off from the stair with a pocket door. The owners have access to a balcony that overlooks the garden.

Des Erables by Naturehumaine

Two more bedrooms are situated at the front of the residence on the prime floor facing the street. Naturehumaine also added one more smaller workplace on this level, so each home owners can function from residence.

Des Erables by Naturehumaine

Naturehumaine was founded in 2004 by Stéphane Rasselet and Marc-André Plasse and has completed a quantity of renovations to residences in Montreal.

Other examples involve a duplex in the city that now functions a staircase enveloped by black rods, a residence that was enlivened by a plant-covered wall, and a prairie-style suburban home that was provided new life.

Read Also:  Bennetts Associates completes HQ for Royal College of Pathologists

Photography is by Adrien Williams.

Project credits:

Architecture: Naturehumaine
Basic contractor: Jim Farley

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here