Living spaces at this property in Waalre, the Netherlands, are contained inside a cluster of concrete structures that incorporate huge openings framing views of the surrounding forest.

London-primarily based architect Russell Jones was commissioned to create a proposal for a web site inside a fir-tree woodland that types element of the affluent location quickly south of Eindhoven.

Waalre is the web site of several properties constructed through the early 20th century as residences for the management of multinational technologies firm Philips.

The new house replaces a single of these residences, which was created by Philips’ style director, Louis Christiaan Kalff, for the son in law of a single of the company’s founders, and completed in 1961.

Villa Waalre by Russel Jones

The current developing occupied the finest position on the 7,000-square-metre web site, so the selection was taken to replace it with a new property that is oriented to optimise its exposure to sunlight and partnership with the original gardens.

Read Also:  Sandow acquires Metropolis magazine

“The nearby organizing authority have been conscious of the history and context of the original property,” explained Jones, “and advised that if the style of the new developing eclipsed the high-quality of the original, the proposal would be supported.”

“The new architecture requires benefit of important organic options, building a particular and particular exterior and interior partnership with the atmosphere,” he continued.

The developing is arranged more than 4 levels, with two hidden beneath ground. The ground floor includes the key living spaces, with bedrooms and gallery regions occupying a rectangular volume that spans the level above and cantilevers out more than the key entrance.

Villa Waalre by Russel Jones

A tunnel extending beneath a sand dune that lines the western edge of the developing connects a auto port beneath the living spaces with the street on the other side of the dune.

This subterranean level also accommodates a health club and a 25-metre swimming pool that receives organic illumination from numerous light shafts extending down from the surface above.

Read Also:  Patrik Schumacher to speak about architecture education at Dezeen Day

The key developing material utilized all through the project is white reinforced concrete, which is left exposed externally and internally to generate a constant surface detail.

The textured finish of the concrete was designed through the casting approach applying wooden boards with a prominent grain selected to echo the trunks of the surrounding Douglas fir trees.

“The mixture of the rigorous and extensive application of board-imprinted concrete and simplified tectonic type make a legible, sculptural, liveable and environmentally responsive type,” the studio added.

The planks utilized to type the walls have been reduce to a width of 150 millimetres, and this measurement is repeated in the exterior and interior joinery, which is produced from fir boards with a related grain.

Villa Waalre by Russel Jones

The thick concrete cavity walls present thermal mass that aids to regulate temperatures inside the developing. The decrease volumes are topped with native trees and plants, whilst photovoltaic panels on the key roof section provide the property with power.

Read Also:  Sheffield architecture requires civic action, says Owen Hatherley

The architects utilized stone flooring all through the interior and marble in the bathrooms to introduce contrasting tonal and textural interest to these spaces.

In addition to the basement swimming pool, an outside plunge pool is situated alongside a terrace subsequent to the study, and a shallow reflecting pool lines the living space.

The plunge pool options a movable floor that can be raised to transform it into a reflecting pool, or set at the exact same level as the courtyard to type an extension of its surface.

Villa Waalre by Russel Jones

White concrete is also utilized for the extension to a standard farmhouse in France’s Provence area by Paris studio Dixneufcentquatrevingtsix, featuring really handful of openings in its faceted facades.

Photography is by Rory Gardiner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here