Proctor &amp Shaw has extended the south London household of a retired teacher, adding a timber-lined snug that can be utilized for reading or birdwatching.

The London-primarily based studio has remodelled the ground floor of the Herne Hill property, making a bigger and extra open kitchen, along with the wooden snug. The two spaces frame a new patio, connecting the property with the garden.

With a width of six.two metres, the property is bigger than most standard Victorian terraces. It was this that led to the thought of making a snug in addition to the usual kitchen, dining and living places.

The project is named Snug Residence in reference to this.

Snug House by Proctor & Shaw

“The property is wider than regular and currently had generous sitting rooms at the front, so it created sense to us for the new style to supply one thing various,” explained studio co-founder John Proctor.

Read Also:  Pink marble core cuts by means of concrete interior of Casa do Monte in Lisbon

“For that reason a extra intimate space, or snug, was discussed early on in the style procedure.”

Snug House by Proctor & Shaw

The space is lined with organic oiled ash wood to make it really feel warm, but also to differentiate it from the kitchen. It is filled with organic light, thanks to a big window and a skylight overhead.

It offers the client, who is an avid birdwatcher, a space to comfortably observe wildlife in the garden.

Snug House by Proctor & Shaw

“A box window was introduced from which the client can perch and delight in the garden, and warm timber linings make the space extra homely and cosy,” stated Proctor.

“It wasn’t intended as a bird hide per se, but it is utilized a bit like that!”

Snug House by Proctor & Shaw

The extension was constructed applying a dark brick that Proctor describes as charcoal in colour. Dark mortar was also utilized for the pointing, making a counterpoint to the sandy coloured London stock of the original creating.

Read Also:  Terracotta College of Dancing Arches by Samira Rathod Design and style Associates

The ash wood lining from the snug also reappears, in the ground-floor toilet.

“We wanted the new components to subtly contrast with the current creating and also the new interior, which is to be light, filled with timber linings,” stated Proctor. “Internally we wanted timber to be utilized on the walls to bring warmth and express the functional elements of the style.”

Snug House by Proctor & Shaw

The new kitchen, a bespoke style from nearby firm West and Reid, characteristics oak veneered cabinets with dark linoleum-faced doors and a pale quartz countertop and splashback.

It creates a casual breakfast location in the centre of the space, in addition to the dining table behind.

Snug House by Proctor & Shaw

Dark tiles by Dutch brand Mosa cover the floors all through the extension, tying them all with each other.

Read Also:  Park Legend Kindergarten by Challenge Style folds about a courtyard

“We like the Mosa goods as they are hugely sturdy and impervious to staining without having any added on web-site finishing, generating them excellent for a kitchen,” stated Proctor.

“While getting a manufactured item, it essentially has a organic patination which also softens the appear.”

Snug House by Proctor & Shaw

Proctor and companion Mike Shaw founded their studio in 2004. Their other completed projects include things like a London apartment divided by a grooved timber partition.

Photography is by Ben Blossom.


Project credits:

Architects: Proctor &amp Shaw
Engineer: Continual Structural Style
Contractor: Lucas Building Style and Develop
Creating handle: Stroma Creating Handle
Kitchen: West &amp Reid
Kitchen counter: Silestone
Floor finish (kitchen): MosaTiles
Floor finish (hall): Mosaic Cement Tiles
Glasswork: L2i
Bi-fold doors: Schueco
Bricks: Ketley Brick Co
Shower space tiles: Diespeker &amp Co
Sanitary fixtures: Lusso Stone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here