This film by photographer Jim Stephenson presents a appear behind the scenes at this year’s Studio in the Woods, an annual architecture workshop that invites students to design and style and make wooden structures in a forest.

This year saw six teams of students experiment with timber building in the Wyre Forest, in the English county of Worcestershire.

The final results incorporate an 18-metre-extended cantilevered bridge, a giant speaker that amplifies the sounds of the forest and a human-scale nest.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
This year’s Studio in the Woods saw six teams of students experiment with timber building in the Wyre Forest

The Studio in the Woods programme is led by Invisible Studio founder Piers Taylor, along with Meredith Bowles of Mole, and fellow architects Gianni Botsford and Kate Darby.

Taylor stated the aim of the programme is to bring the act of generating into otherwise theory-heavy architecture education, enabling participants to rethink the connection among designing and generating.

“Students never ever definitely get to operate on the creating itself – ordinarily only an approximation of the creating as a model or drawing,” he explained. “Functioning on the actual issue/creating itself is fully distinct.”

Read Also:  Foster + Companions' Bloomberg HQ wins Stirling Prize 2018
Studio in the Woods residency by Invisible Studio
A group led by architects Guan Lee, Hannah Durham and Adam Holloway constructed a structure about a set of musical instruments

The material palette for the summer time residency is normally informed by its place, which alterations every single year.

The programme this year centred about oak, which grows in abundance in the Wyre Forest, but which the neighborhood neighborhood has tiny understanding of how to use. As a outcome, it is largely employed as firewood.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
It contains a robotic piano that plays sounds recorded in the woodland by way of a giant timber speaker

This year 60 international students and architects had been split into six groups, who each interpreted the timber in diverse and exciting methods.

A group led by architects Hannah Durham of Cullinan Studio, Guan Lee and Adam Holloway constructed a structure about a set of musical instruments, which contains a robotic piano that plays sounds recorded in the woodland by way of a giant timber speaker.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
Shin Egashira and Zoe Berman worked with students to make a human-scale nest using waste timber discovered on the woodland floor

Shin Egashira and Zoe Berman worked with students to make a structure that requires the kind of nest, delivering an enclosed space inside the forest.

Read Also:  Foster + Partners styles golden stadium for Qatar Globe Cup final

It is produced from waste timber discovered on the woodland floor.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
An 18-metre-extended cantilevered bridge was constructed in the kind of a Belfast truss

The 18-metre-extended bridge was overseen by Lynton Pepper of Architecture 00, Je Ahn of Studio Weave, Lee Ivett of Baxendale and Tim Lucas.

Produced from smaller sections of oak, it requires the kind of a Belfast truss.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
Taylor and Bowles teamed up with Charley Brentnall of Carpenter Oak to crate their structure

Taylor and Bowles teamed up with Charley Brentnall of Carpenter Oak to assistance students make a “space for a tree”.

Barbara Kaucky and Susanne Tutsch worked on a structure that promotes diversity by channelling sunlight to the forest floor, while Kate Darby and Gianni Botsford led students to make a map of shadows.

Studio in the Woods residency by Invisible Studio
The structure was envisioned as a “space for a tree”

Taylor stated that one particular of the finest factors about the programme is that it presents an chance to test tips by way of generating at a one particular-to-one particular scale.

“It is the hands-on/tactile knowledge the students and architects achieve in the woods anything they can carry on with back in the genuine planet,” stated Taylor to Dezeen. “Lots of gave claimed it changed the course of their considering and redirected them.”

Read Also:  Vine Architecture use warm-tones to renovate Like Stroll property in London
Studio in the Woods residency by Invisible Studio
All structures designed this year will stay in the Wyre Forest for up to 12 months

Studio in the Woods is now element of the Worldwide Totally free Unit Network, which presents understanding outdoors the framework of traditional academic institutions.

All structures designed this year will stay on website for up to 12 months, to permit the neighborhood neighborhood to come and observe them.

Photography and film are by Jim Stephenson.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here