This concrete vacation dwelling on Greek island Karpathos cantilevers more than a rocky cliff and options an open-air dining region that appears out across the Aegean Sea.

Stockholm-primarily based architecture workplace OOAK developed the house for a couple living in Paris, who enjoyed travelling to Greece to windsurf.

Holiday home on Karpathos by OOAK Architects

The residence stands on a cliffside plot with panoramic views of the sea and windsurfers on the nearby Afiarti beach.

Its position on a the jagged cliff informed a style that seeks to make optimal use of its setting with no disrupting the sparse and untouched organic landscape.

Holiday home on Karpathos by OOAK Architects
Photo by Ake E:son Lindman

“The query became how to introduce a foreign object – a residence – into this spectacular landscape, enhancing its qualities with no altering its character,” mentioned OOAK.

“Rather than attempting to mimic the landscape, the residence is gently placed on the internet site as an object, leaving the surrounding landscape as untouched as probable.”

Read Also:  Serpentine Gallery tells Ishigami to spend all employees functioning on 2019 pavilion
Holiday home on Karpathos by OOAK Architects

The residence is developed as a distinct object that complements and enhances the rugged hillside.

For this cause, the developing is constructed from reinforced concrete with a board-marked finish, and its roof is covered with gravel that matches the tones of its surroundings.

Holiday home on Karpathos by OOAK Architects

The plot options two stepped plateaus, which prompted the architects to cantilever the developing from the greater ledge to optimise the views and develop the impression that it extends out towards the sea.

“This cantilever impact has a robust presence that augments the complete practical experience of the internet site each from the inside and out,” the studio added.

“From the inside, it creates the illusion that the residence is hovering more than the sea, while from the exterior it additional accentuates the contrast amongst the manmade and the organic.”

Read Also:  "Quasimodo will be pretty disappointed"
Holiday home on Karpathos by OOAK Architects

The residence necessary to present usable outside spaces that are protected from the region’s robust winds, so the major living locations are arranged on a single storey about a sheltered patio.

A series of voids incorporated into the structure creates a robust connection amongst internal and external locations. 1 of the voids consists of a staircase major to a huge terrace on the reduced plateau.

Holiday home on Karpathos by OOAK Architects
Photo by Ake E:son Lindman

A section of the single-storey concrete kind is elevated in response to a alter in the site’s topography. The shift in height enhances the sense of separation for the committed guest wing it consists of.

The property’s vibrant interior combines references to standard Karpathian architecture with Scandinavian furnishings and a range of components. Windows distributed all through the spaces are positioned to frame precise views of the sea and landscape.

Read Also:  Celebrated teacher Neil Pinder will speak about how to make style education extra inclusive at Dezeen Day
Holiday home on Karpathos by OOAK Architects

In Greece, Athens-primarily based studio En Route Architects recently completed a linear concrete residence on the hillside of the island Kea, which also has views across the Aegean Sea.

Photography is by Yorgos Kordakis unless stated.


Project credits

Architect: OOAK architects (Johan Annerhed, Maria Papafigou and Marie Kojzar)
Project architect: Johan Annerhed
Structural engineer: Palimpsest
Landscape architect: Helli Pangalou &amp Associates

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here